New Street Car Park, Leicester

About the project

Danaher & Walsh was appointed by the Diocese of Leicester via a negotiated procedure to carry out the rebuilding of a car park on New Street in the old quarter of Leicester, close to the city’s now world-famous Cathedral.

Key details

Client
Diocese of Leicester
Project value
£200k
Date
Autumn 2017

Key aims and challenges

This car park is of unique historical significance, as it is on the former site of Grey Friars Priory, the original burial place of King Richard III. The car park is adjacent to the council-owned car park on which the King’s remains were famously exhumed in 2012. In fact, the New Street car park was one of three possible sites originally identified for excavation by archaeologists from the outset of the project to locate the King’s remains. Our works took place just 30 metres from the King’s original resting place.

As a result, the works site itself is a Scheduled Ancient Monument and a restricted dig was enforced. Danaher & Walsh worked closely with the architects, Corporate Architecture, and University of Leicester Archaeological Services (ULAS) to ensure that excavation was carried out with due care for the historical significance of the site. ULAS observed the works to monitor for any potential areas of archaeological interest.

The actual works comprised full reconstruction of the existing car park. After careful excavation of the existing car park, Geogrid was installed, followed by installation and compaction of the sub-base. Surface water drainage infrastructure for the site was constructed and ducting installed. Plinths were constructed for street lighting columns and the car park barrier system, and kerbing was installed. The site was then surfaced and lined.

In a second visit, the lighting and automatic barrier system were installed and a decorative brick wall with palisade railings was constructed to the front of the site.


How did we do?

Danaher & Walsh utilised a crusher on site in order to recycle some of the excavated material. This was graded into suitable sub-base material to reuse, which resulted in less lorry loads required to tip and less lorry loads of imported material. Because of the site’s location down a narrow street in a busy city centre, this contributed significantly to the success of the scheme.