Mill Lane & The Gateway

About the project

This major project was funded by De Montfort University and managed by Leicester City Council.

Key details

Client
Leicester City Council / De Montfort University
Project manager
Faithful & Gould
Project value
£1.7m
Date
Oct 2016 - April 2017

Key aims and challenges

As part of DMU's ongoing programme of campus improvements, Mill Lane, which forms a central spine along their main campus, was transformed into a striking public pathway. It features rain gardens, which capture excess rainwater to feed trees and plants, seating areas, flower beds and the same stone which was used to give Cathedral Square a complete makeover before the burial of King Richard III.

Danaher & Walsh was awarded the project via a competitive tender process. The works were carried out in phases in a live campus environment and with interfaces to other works.

Collaborative working with stakeholders helped to minimise the impact on campus life. Pedestrian management was a key consideration, owing to the high volume of people populating the area.